liposuctie

Een liposuctie is een operatieve ingreep waarbij vet wordt weggezogen via een canule. Het grote voordeel van deze methode is dat er slechts kleine insnedes gemaakt moeten worden wardoor er geen littekens op de huid achterblijven. Een liposuctie wordt doorgaans onder lokale verdoving uitgevoerd. De methode die ook wel bekend staat als liposculptuur is geschikt om de contouren van het figuur te verbeteren. De meeste ingrepen worden uitgevoerd op de buik, billen of benen maar ook andere zones kunnen behandeld worden. De ingreep kan ook om medische redenen uitgevoerd worden bij lipoedeempatienten.

Liposuctie in plaats van afvallen

Een liposuctie moet niet gezien worden als een gemakkelijke manier van afvallen. Het is wel geschikt om de zones te behandelen waar het vet zich heeft opgehoopt en waar het moeilijk is dit weg te krijgen. Zo kun je het figuur weer corrigeren naar mooie verhoudingen. Mensen met overgewicht moeten dus eerst afvallen middels een dieet en kunnen pas daarna de contouren verbeteren met liposuctie.

De techniek

De techniek is ooit ontwikkeld vanuit de dermatologie. Er wordt eerst een vloeistof ingebracht in het te behandelen gebied. Deze vloeistof is verdovend en zorgt ervoor dat het vet gemakkelijk is weg te zuigen. Het wegzuigen gebeurt met een buisje wat door een gat in de huid gestoken wordt. Het infiltreren met vloeistof om het wegzuigen te vergemakkelijken wordt ook wel tumescent genoemd. Het proces is hierdoor minder arbeidsintensief en er wordt minder schade aangebracht aan bloedvaten en zenuwen en bovendien is het resultaat meer egaal. De oorspronkelijke liposuctie zonder tumescent werd onder narcose uitgevoerd. De tumescent liposuctie wordt tegenwoordig meestal onder lokale verdoving uitgevoerd. De laatste jaren wordt er ook gebruikgemaakt van een vibrerende kop op de canule die het vet wegzuigen nog gemakkelijker maakt. We spreken bij deze behandeling van een tumescent vibroliposuctie. Tijdens een ingreep kan er wel een paar liter vet weggehaald worden. Na de liposuctie zal de patient een paar weken steunkousen of een drukpak moeten dragen om goed te herstellen. De ingreep kan als zwaar ervaren worden, vooral als er veel vet weggezogen wordt. 

Waar op letten bij de keuze voor liposuctie

Er zijn in Nederland inmiddels heel veel klinieken en ziekenhuizen waar je terecht kunt voor liposuctie. Het is daarom niet altijd even gemakkelijk om een keuze te maken voor een arts en kliniek. Omdat de tumescent vibroliposuctie de beste methode is kun je als eerste vragen of de instelling deze techniek in huis heeft. Verder is het goed om na te gaan of een kliniek een keurmerk heeft zoals het ZKN-keurmerk. Dat laat zien dat alle procedures goed zijn vastgelegd en dat er een werkend kwaliteitssysteem bestaat. Verder is het goed om te onderzoeken of een instelling meerdere jaren ervaring heeft met deze behandeling.

We hopen dat je met deze informatie een weloverwogen beslissing kan nemen als je van plan bent om een liposuctie te laten uitvoeren. 

Volgend blogbericht