Duurzaam omgaan met mijn auto

De auto is nog altijd een van onze grootste bezittingen en we zijn er trots op. Het lijkt kinderachtig maar de auto waar je n rijdt zegt iets over hoe het met je gaat. Met een mooie en vooral dure auto straal je uit dat het goed met je gaat. Qua perceptie werkt het precies hetzelfde. Iemand in een dure auto zal wel een goed baan hebben en succesvol zijn.

Auto en milieu

Bovenstaande is nog altijd waar maar er is wel een verandering gaande ten opzichte van ons beeld van een auto. Het is tegenwoordig ook belangrijk dat een auto niet te milieubelastend is. Elektrische auto's zijn van paria naar populair verschoven. Niet alleen omdat onze kijk op klimaatverandering veranderd is, maar ook zeker omdat de prestaties van elektrische auto's sterk verbeterd zijn.

Wat kun je doen

Duurzaam autorijden is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Er zijn een aantal zaken die je zelf kan doen om duurzaam met de auto om te gaan. Zorg dat je banden voldoende lucht bevatten is er een van. Rijd niet te veel korte stukken en probeer zo vloeiend mogelijk te rijden. Veel remmen zorgt voor slijtage en energie gaat verloren. Te hard rijden (boven de 100 km per uur) is ook niet goed voor milieu en kost meer brandstof.

Langere termijn

Naast het duurzaam rijden kun je ook zorgen dat de auto een langere levensduur krijgt. Daarbij is het noodzakelijk dat je zorgt voor regelmatige apk, kleine en grote onderhoudsbeurten en op tijd kapotte onderdelen vervangt. De auto reinigen en eventuele deukje laten repareren helpt ook zeker bij het verlengen van de levensduur van de auto.

Toekomst

De toekomst van de auto is op dit moment nog onduidelijk. Er is een duidelijke verschuiving gaande naar elektrisch rijden, maar daar zitten toch ook nogal wat nadelen aan. Zo is het de vraag of het elektriciteitsnetwerk de toenemende vraag aankan. Wellicht gaat waterstof nog een grote opmars maken. Er zijn auto's die emissievrij rijden op waterstof maar daar gaat nog veel energie verloren. Het is dus nog even afwachten hoe de toekomst van de auto zich zal ontwikelen.

volgend artikel